
Nevyhýbá se ani dětem, ani dospělým. Někdo ho zvládá celkem s přehledem, pro někoho je naopak velkým trápením. Řeč je o atopickém ekzému, chronickém onemocnění kůže, při kterém v důsledku oslabení vrchní lipidové kožní bariéry dochází ke ztrátě hydratace a zvýšení suchosti pokožky.
Na jeho rozvoji se podílí mnoho různých faktorů včetně genetiky, imunity, poškození kůže, vlivů životního prostředí nebo různých infekcí. Velmi často je ale ekzém spojen s alergiemi nebo astmatem a správná léčba je tedy nezbytná. Jednou z častých příčin jsou právě potravinové alergie, které jsou nejčastější u malých dětí, kdy se ekzém vyskytuje jako projev alergie na kravskou bílkovinu, pšenici nebo na ořechy a semena. Dobrou zprávou je, že s postupem věku souvislost s reakcemi na potraviny klesá, ale u části populace ekzém přetrvává do dospělého věku, kdy se na jeho vzniku podílí další nebo zcela odlišné faktory. Ať už je ale příčina atopie jakákoli, vždy by s jeho léčbou měla jít ruku v ruce úprava jídelníčku a zařazení těch správných potravin, které pomáhají hojení a regeneraci kůže, a dodávají tělu všechny potřebné vitamíny a minerály.
Pokud se prokáže jakákoli potravinová alergie, je samozřejmě nezbytně nutné vyloučit všechny potraviny, které spouští alergickou reakci, a jejichž konzumací dochází ke vzniku nebo zhoršení projevů na kůži. U některých potravin jako jsou některé druhy ovoce nebo zeleniny, případně třeba ořechy, pomáhá často tepelná úprava, ale ani v tomhle případě se nelze stoprocentně spolehnout, že to je nejlepší řešení. Naprostým základem by měla být vyvážená a plnohodnotná strava s dostatkem bílkovin, kvalitních sacharidů, zdravých tuků a dostatkem vlákniny. Vyhýbat bychom se měli především průmyslově zpracovaným potravinám, které jsou plné aditiv, barviv nebo konzervantů, které mohou působit jako alergeny a je velmi těžké zjistit, jaká látka vám konkrétně způsobuje obtíže. Vhodné je také omezit množství cukru, transmastných kyselin a nevhodných tuků, které jsou velmi často součástí různých cukrovinek, sladkostí nebo pekárenských výrobků. Vybírejte proto potraviny především čerstvé a minimálně zpracované, které jsou pro zajištění pestré stravy nejvhodnější.
Vyhnout bychom se ve stravě měli především potravinám, které vyvolávají produkci histaminu, což je látka, která se v těle uvolňuje při kontaktu s alergenem a výrazně zhoršuje svědění. Mezi tyto potraviny patří kysané nebo fermentované výrobky jako je uzené, kysané zelí, zrající nebo plísňové sýry, konzervované ryby. Nevhodné jsou také jahody, vaječný bílek, mořské plody, lilek, ale třeba i rajčata nebo některé ořechy. Rizikové jsou také některé druhy kyselejšího ovoce jako jsou citrusy, a pak samozřejmě kakao a čokoláda.
Co je naopak při léčbě atopického ekzému velmi důležité jsou potraviny bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které najdeme v kvalitních rostlinných olejích, tučnějších rybách, ořeších nebo v avokádu. Velmi vhodným doplňkem je také například pupalkový olej nebo olej ze světlice barvířské, které můžete přidávat do pokrmů nebo do salátů. Komu není příjemná chuť olejů, může zvolit jako vhodnou variantu jejich suplementaci v podobě kapslí. Pro správné hojení kůže je velmi důležitý také zinek, vitamín E a D. Bohatým zdrojem zinku jsou například dýňová semínka, ovesné vločky, luštěniny, chřest, špenát, ale třeba i řecký jogurt nebo hovězí maso. Potraviny bohaté na vitamín E jsou především semínka, ořechy a rostlinné oleje, ale najdete ho i v avokádu, špenátu, mrkvi, nebo rajčatech.
Onemocnění kůže a atopický ekzém může mít úzkou souvislost i se zdravím vaší střevní sliznice a imunitou, proto je vhodné zaměřit se i na celkovou detoxikaci a očistu organismu a podpořit funkci střev, ledvin i jater. K tomu vám mohou pomoci vhodná probiotika a prebiotika, která zajistí správnou střevní mikrofloru a zdravý mikrobiom. Skvělou potravinou, kterou můžete do jídelníčku zařadit je slzovka, která se vyznačuje detoxikačními účinky, napomáhá čistit střevo, slezinu i játra, což má pozitivní efekt i na kůži. Je také bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Na celkovou harmonizaci imunitního systému pak velmi dobře funguje šťáva noni z tahitského plodu moringa, která si umí s alergiemi a atopií velmi dobře poradit.
Autor: Vlaďka Kouřilová