Jsem po přečtení spousty článků a knih přesvědčená, že stav naší pleti a celkově pokožky ovlivňují hlavně naše střeva, jejich mikroflóra a náš mikrobiom, který se v každém těle liší a je hodně specifický. Proto jsou kožní problémy vždy individuální a co funguje na jednoho, není účinné na druhého. Naše střeva jsou takový náš motor a pokud do nich čepujeme špatné palivo, nemůžeme se divit, že se to časem projeví.
Bulgur
Ti, co trpí kožními problémy jsou často citlivější na různé látky a druhy potravin. Právě citlivost je něco, s čím tolik nehneme. Ale co můžeme zásadně ovlivnit je to, co jíme a pijeme. Pokud máte podezření, že vaše kožní problémy jsou hlubšího rázu a není to jen přechodná záležitost, vezměte si k ruce diář a zapisujte si denně, co jíte a pijete. Po každém zhoršení stavu pleti kontrolujte, co jste snědli a zaměřte se nejvíce na možné alergeny.
Zdravá strava
Mezi ty všeobecně známé patří obiloviny obsahující lepek, laktóza, vejce, ořechy, med, ryby a korýši, sója, siřičitany, hořčice i citrusové plody. Mně kožní lékařka doporučovala vynechat jednoduché cukry ve sladkostech, nápojích, mléko, fluór obsažený v pastách, uzeniny a ořechy. Pokud zjistíte, že vám přesně tento druh potravin nesedí, vyhýbejte se mu a pozorujte, zda se stav pokožky zlepší. Pokud ne, je potřeba hledat dál. Nedávno jsem četla i o alergické reakci na nikl, který je celkem hojně obsažený v luštěninách, v salátu, špenátu, dokonce čokoládě, celozrnném pečivu, v potravinách balených do plechovek, najdete ho i v čajích a samozřejmě byste se měli vyhnout nerezovému nádobí a příborům.
Zdravá strava
Pokud ne a ne zjistit, co vám alergie způsobuje, objednejte se na krevní testy, na alergologii, dermatologii i imunologii a vytrvejte, dokud vám něco nenajdou. Berte s sebou svůj diář a konzultujte svá podezření. Je to dlouhá cesta, ale je potřeba vytrvat, pokud své potíže chcete vyřešit, nebo alespoň mít pod kontrolou.
Smoothie
A co tedy jíst a pít?
Sestavte svůj jídelníček co nejvíce z čistých a čerstvých potravin. Vyhýbejte se polotovarům, konzervantům, umělým barvivům a dalším éčkům, které váš organismus jen více a více zatěžují. Dejte svému tělu přirozenou potravu.
Pijte pokud možno čistou vodu, kvalitní bylinkové čaje. Kávu si dopřejte ideálně bez mléka a cukru.
Ovoce
Zapojte do svého jídelníčku čerstvé ovoce a zeleninu. Zkoušejte nejdříve druhy, které jsou v našich končinách běžné a našemu tělu přirozené. Tzn. jablka, hrušky, švestky, třešně, jahody, borůvky a další sezónní ovoce, klidne i v sušené a mražené podobě. Tady opět sledujte složení, zda obsahuje jen ovoce a nic navíc. Ze zeleniny např. mrkev, řepu, čerstvé saláty, kadeřávek, celer, rajčata, batáty, dýni, atd. Hledejte nejlépe v BIO kvalitě, kde máte jistotu čisté půdy a péče o rostliny bez chemických postřiků, atd.
Obiloviny
Hledejte obiloviny a pseudoobiloviny, které přirozeně neobsahují lepek. U nás např. původní plodina je pohanka a jáhly, nově se k nám dováží quinoa, amarant, čirok, rýže, oves či kukuřice. Sledujte ale popis na balení, kde by mělo být jasně uvedeno, zda výrobek neobsahuje lepek, protože ve spoustě případů se surovina zpracovává ve stejném místě jako běžná mouka s obsahem lepku.
Maso jezte střídmě, není potřeba ho konzumovat každý den. Vybírejte si to od kvalitních řezníků a farmářů, kde není uměle prodlužovaná trvanlivost. Jinak si dopřávejte všechno, ale opět pozorujte, zda se vám po nějakém druhu masa nezhorší stav pleti.
Zdravé chipsy
Alergie na laktózu může vyvolávat nejen střevní potíže, ale může mít i kožní projevy. Většinou je pro organismus nejtěžší strávit obyčejné mléko, za to sýry, jogurty a tvarohy dělají menší problém, protože mléčná bílkovina již prošla procesem zpracování. Pokud si mléko nechcete odpustit, hledejte alternativy. Dneska se dá sehnat mléko např. z ořechů, máku, atd. Sójovému bych se vyhla, protože sója je naopak alergen, který podporuje vnitřní záněty. Sója se doporučuje nejčastěji ve fermentované podobě jako miso nebo tempeh.
Zaměřte se v jídelníčku na protizánětlivé potraviny, které jsou pro nás dobře stravitelné a nepodporují vnitřní záněty, které pak můžou vyústit i v kožní problémy. Z ovoce pak dejte přednost bobulovým druhům, jako jsou borůvky, ostružiny, maliny, rybíz, hrozny. U zeleniny vyzkoušejte řapíkatý celer, řepu nebo brokolici, čerstvě připravenou nebo podušenou. Z ořechů, pokud jste na ně nezjistili alergii, pak mandle, vlašské ořechy a výborná jsou lněná semínka. Tučné ryby obsahují cenné nenasycené mastné kyseliny a fungují protizánětlivě, vždy dejte přednost těm čerstvým. Kvašené potraviny jako je kysané zelí nebo kimchi fungují také protizánětlivě, stejně jako kysané mléčné výrobky, které zlepšují naši mikroflóru. Proto si občas dopřejte kefír nebo syrovátka. Z dalších pak stojí za zmínku cibule a česnek v čerstvé podobě, křen, zázvor, nebo kurkuma. Z koření skořice, hřebíček, fenykl. Dále třeba spirulina a zelený čaj, který funguje jako skvělý antioxidant a podporuje detoxikaci těla od špatných látek.
Protizánětlivé potraviny
Jídlo je naše palivo, nejen jako energie pro tělo, ale celkově ovlivňuje naše zdraví. Proto tuhle část nezanedbávejte a pokud máte problémy s pletí, zkuste se na jídlo více zaměřit, sledovat a hledat příčiny problémů právě i v jídle. Třeba brzo zjistíte, co vám nedělá dobře a konečně budete znát způsob, jak stav vaší pokožky zlepši nebo dokonce vyléčit. Držím vám palce 🙂
Když lépe pochopíme, co vás zajímá, budeme vám zobrazovat přesnější obsah na míru.
Kliknutím na tlačítko „Přijmout vše“ dáte souhlas s využíváním souborů Cookies na účely personalizace, analýzy a cíleného marketingu. Další informace o Cookies a úpravu jejich používání naleznete ve vlastním nastavení.